Onze historie

De Arke Noachstraat, Bentinckstraat, Eiland, Kerkstraat, Wielakkerstraat, Pastoorstraat en de Zwanenstraat.

Historie van de 7straatjes

De historie van de 7straatjes begint in het oude “Stegen-kwartier” rond het Eiland, waarvan het stratenplan sinds de Middeleeuwen niet is veranderd. De panden, het gebruik, het aanzien en de bewoners hebben door de jaren heen wel wat verandering ondergaan.

Een stadskwartier, waar ooit de welgestelde dames hun nieuwe kleding konden bekijken in de tropische tuin van Modehuis Bünker en waar om de paar panden een bakker, een slager of een vishandel was gevestigd.
En waar in de 18e eeuw een soort paleis stond met 19 schoorstenen en Henrick Bentinck, Richter te Arnhem en van Veluwezoem, over 12 “domestieken” kon beschikken.

Dronken paard en beroemde Arnhemmers

Ook vind je hier de oudste kroeg van Arnhem. Er wordt verteld dat hier zelfs een paard dronken werd. Niemand minder dan Tata Mirando trad hier met zijn zigeunerorkest op, naast nog veel meer beroemde Arnhemmers. Tevens vind je hier een ambachtelijke slagerij, opgericht sinds 1800, met varkenskopjes aan de gevel en met het Predicaat Hofleverancier.

Verboden te spelen

Maar zoals het een goed stadskwartier beaamt, had deze jaren geleden een berucht imago. Zó berucht, dat de ouders met winkels aan de sjieke winkelstraten hun kinderen verboden om er te spelen. De criminaliteit was hoog en de dames van ‘lichte zeden’ hielden er ‘kantoor’. Waar ‘bekende Arnhemmer’ Harm Dost pionierde met zijn coffeeshop Speak Easy en zijn medebewoners uit de slaap hield, omdat de scooters uit de omgeving en Duitsland ‘s nachts door de smalle steegjes knetterden.

Bruisende plek

Een kleurrijk verleden brengt ons naar het nu. De wijk is door hernieuwd beleid de afgelopen jaren getransformeerd tot de bruisende 7straatjes. De plek waar je een diversiteit aan zelfstandige ondernemers en horeca ontmoet. Waar men werkt vanuit passie, deskundigheid en gastvrijheid.

Laat je verrassen door de sfeer van de straten, de spontane en gezellige mensen en het uitgebreide aanbod.

Zoek

Volg ons:

De inschrijving is succesvol. Bedankt voor je vertrouwen en we hopen je snel weer te zien.