Het begon met de liefde voor India

Ineke en haar dochter Barbara startte 15 jaar geleden met Maii, geboren uit liefde voor India, de mensen, de producten en de kleuren. Inmiddels runnen zij een winkel in de 7straatjes en een groothandel.  In deze blog vertelt Ineke wat de samenwerking met India zo bijzonder maakt, hoe haar producten zijn ontstaan en waarom de 7straatjes voor haar aantrekkelijk zijn.

Maii als alibi

Eigenlijk was Maii een ‘alibi’ om regelmatig naar India te gaan. Voor Maii gaan we 2 á 3 x per jaar naar India om contact te houden met onze leveranciers. Werken met India betekent: veel geduld hebben en veel chai drinken. Maar ook afspreken wanneer het klaar is…..  Wat dan toch weer net een week later wordt omdat de kleermakers ook een stuk land hebben en er geoogst moet worden, of een familielid trouwt (en dat betekent 5 dagen niet werken). En ook, dat je niet altijd precies krijgt wat je wil. Maar dat heeft zeker ook zijn charme.

Dat alles wordt ruimschoots gecompenseerd door de warmte van de mensen, de vriendelijkheid, de zon, de kleuren, het lekkere eten en het leven bij de dag (waar de Indiërs uitermate goed in zijn). Daar kan geen cursus mindfulness tegenop.

In zijn 2006 zijn we als groothandel begonnen op de Jaarbeurs in Utrecht en sinds 2012 hebben we er ook een winkel bij. Eerst 4 jaar in de Bentinckstraat en de laatste 5 jaar in de Kerkstraat. Beide in de 7straatjes van Arnhem. Het leukste winkelgebied van Arnhem met veel kleine aparte winkels. Weg van de hectiek en de ketens, rustig zoeken naar kleine cadeautjes, bijzondere dingen, of gewoon op een terras zitten en je hebt al een vakantiegevoel.  Met onze unieke producten uit India de perfecte match.

Eigen tassenontwerp van restjes rundleer

In eerste instantie richtte wij ons vooral op kleding van gerecyclede sari’s en sjaals. Door mijn dochter (Barbara) zijn daar tassen bijgekomen en dat werd al heel snel ons hoofdproduct. Wij ontwerpen de tassen zelf en laten ze maken in een klein atelier.

Een deel onze tassen is gemaakt van gerecycled leer. Dat zijn de ontwerpen die wij samen met Jaan (één van de broers) in 2007 hebben gemaakt voor 3 broers die een atelier waren begonnen met hun vrienden. Zij konden niet met rundleer werken omdat de koe heilig is in India. Het hele dorp werkte al met kamelen- en geiten leer en zij zochten iets om zich te onderscheiden. Dat werden restjes rundleer, want dat wel mocht.

Wij hebben destijds voor hun de basismodellen ontworpen voor de tassen en portemonnees. Zij hebben nu een eigen lijn met tassen, waarvoor zij nog steeds onze modellen als basis gebruiken. De laatste jaren zijn ze enorm populair, vooral in Spanje.  

Onze tassen verkopen wij in onze eigen winkel maar via onze groothandel ook aan andere winkels. Je kunt onze tassen daarom in heel Nederland tegenkomen.

Wij werken alleen met lokale kleine familiebedrijven en zijn inmiddels gehecht aan onze ‘families’ in India. Lunchen bij Sushma, chai drinken bij Vimal en bijkletsen met Mahendra. Wij worden er gelukkig van.

Vakmannen uit india

Groeiend assortiment

Sieraden kopen (voor onszelf) was al een hobby van ons. Sinds wij een winkel hebben kopen we ook zilver en brass in voor de winkel. Mooie materialen, schitterende ontwerpen, alles nikkelvrij. De keus is oneindig. Van de ringen hebben we altijd meer maten en kleuren in voorraad omdat niet alles in de winkel past. We hebben ook veel enkele stuks grote zilveren ringen. Real beauty’s, allemaal uit India natuurlijk.

Sjaals inkopen is mijn grote hobby. Een middag alleen bezig zijn met kleuren, materialen (en ondertussen het zoveelste glas chai drinken) is een ontspanning op zich.

 Wij kopen voornamelijk sjaals vervaardigd uit 100% dunne wol, yakwol, boiled wool embroidery (mijn favoriet) en onze zijden sjaals. Elke keer komen wij weer thuis met meer dan we van plan waren. Gewoon omdat we er zelf blij van worden. 

’s Zomers hebben wij ook nog wikkelrokken en kimono’s van gerecyclede sari’s in verschillende lengtes. Wist je dat een sari tussen de 5,5 en 7 meter lang is? Prachtige stoffen en heerlijk zacht en koel om te dragen.  En.. met een simpele ingreep kun je de kimono omtoveren tot jurk. Hoe? Dat vertellen we je graag als je bij ons in de winkel bent.

Dus kom snel een keer kijkje nemen in onze winkel. Je bent van harte welkom!

Ineke Mooij

Maii

De auteur:

Ineke Mooij

Wil je een bijdrage leveren aan de 7straatjes?

Wil jij onderdeel zijn van de 7straatjes, als partner, schrijver van een blog of heb je een uniek voorstel voor een samenwerking? Vul het onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

Zoek

Volg ons:

De inschrijving is succesvol. Bedankt voor je vertrouwen en we hopen je snel weer te zien.